Hypnotherapie, EMDR & Coaching ✆ 06 533 96 189
Hypnotherapie, EMDR & Coaching ✆ 06 533 96 189

Overwinnen van & afrekenen met je angsten

Mensen zeggen vaak “je moet je angsten aangaan”. “Daag jezelf uit en zoek het op”. Makkelijk gezegd. Maar als de oplossing zo makkelijk zou zijn had je het allang opgepakt. Nietwaar?

Je beseft je maar al te goed dat je angst voor iets (faalangst, hoogtes, vliegen, spinnen, muizen etc.) eigenlijk heel onlogisch en onredelijk zijn. Je kunt het logisch prima beredeneren. Klinkt ook voor jou logisch en ziet ook in dat je de dingen misschien wel groter maakt dan ze zijn. Het beïnvloed je dagelijkse leven en je welzijn. Hoe meer je je angst voedt, (piekeren) hoe groter de invloed op je leven.

Je bent niet je gedachten en dus ook niet je angsten. Toch heb je zo’n angst voor iets… Hoe onlogisch ook. En het verlamt je volledig. En je doet daardoor niet de dingen die je wel graag zou willen doen.

Stop reken af en overwin angst

Wat is nu eigenlijk angst

Angst heeft vele definities en verschijningsvormen.

Volgens het van Dale woordenboek is ANGST; “gevoel van beklemming, vrees, onveiligheid of onzekerheid: iets met angst en beven tegemoetzien er erg tegen opzien, het vrezen; hij stond duizend angsten uit; in angst zitten”.

Wikipedia omschrijft ANGST als; Een emotie veroorzaakt door een waargenomen of vermeende bedreiging en die meestal leidt tot een vermijding of ontwijking daarvan. Angst wordt beschouwd als een basaal overlevingsmechanisme, als reactie op een specifieke prikkel, zoals pijn of dreiging van gevaar.

Angst kent vele typen & vormen. Het beloop en verloop van de angst verschilt per type angststoornis. Angst voor een virus  is een hele andere soort angst dan de angst voor een leeuw zou je zo zeggen. Toch? Je kan bijvoorbeeld bang zijn voor onweer, je kunt heel erg bang zijn om een ernstige ziekte te hebben of ontwikkelen. Een vorm van angst is ook; Een vaag onbestemd gevoel in je buik wanneer je naar de tandarts moet. Je kunt bijvoorbeeld ook hele heftige angst overhouden na een traumatische gebeurtenis. Bang zijn wanneer je een presentatie moet doen. Of een paniekaanval krijgen uit het niets wanneer je in een drukke omgeving komt.

Angst is dus een reactie op iets dat je bang maakt. Een reactie van je brein die leidt tot vermijden van een situatie of hevige / heftige emoties. En ieder ervaart daar op zijn of haar manier de ongemakken van. Zowel lichamelijk (bijvoorbeeld: duizeligheid, hartkloppingen, transpireren, hyperventilatie)  als geestelijk (bijvoorbeeld: prikkelbaar, concentratie-, slaapproblemen, depressie). 

Welke soort (ongezonde) angst je ook ervaart. Wanneer de angst je leven beïnvloed. Dan is het belangrijk dat je daarvoor hulp zoekt.

Waar komt angst nu eigenlijk vandaan

Angst is een van de natuurlijk (aangeboren) mechanisme van de mens. Het komt uit ons “Oerbrein” Wat werkt met instincten en emoties. Het houd ons alert en helpt ons uiteindelijk om te overleven.

En toch ontwikkelt niet iedereen een angststoornis. Hoe kan dat dan? Voor het ontwikkelen van angsten zijn verschillende factoren nodig.  Er zijn namelijk verschillende elementen / factoren nodig om een angststoornis te ontwikkelen.

je aangeboren alertheid voor gevaar + een gebeurtenis + jouw manieren om er mee om te gaan (coping style)

Naast je alertheid is dus ook een gebeurtenis nodig die je angst triggert en dan zullen jouw keuzes en  de manier hoe jij met de gebeurtenis en ontstane situatie omgaat (gedrag) bepalen of het zich (door)ontwikkelt tot een angststoornis. Keuzes kunnen als uitkomst hebben een gezonde angst (alertheid) of een ongezonde angststoornis.

Jij kunt het stoppen

Je keuzes hoeven niet altijd bewust genomen te worden. Je weet niet precies wat er is gebeurt of hoe je tot je keuzes bent gekomen in die situatie. Uiteindelijk hebben de gemaakte keuzes zich ontwikkelt tot een ongezonde angststoornis. Een angst die vaak ook nog eens een angst voor de angst aanwakkert. De angststoornis beïnvloed uiteindelijk je hele leven op een negatieve manier.

Je beseft je NU heel goed dat je angst (gedrag) onrealistisch is en je wil ervan af. Pak weer de controle over je leven door afscheid te nemen van die angst. Je hoeft echt niet altijd te weten wat je keuzes in het verleden zijn geweest om tot oplossingen te komen. Ben jij er klaar mee en wil je deze negatieve cirkel wil doorbreken? NU?

Wij weten uit ervaring dat je dit gedrag wel met blijvend effect achter je kunt laten. Wil jij definitief afrekenen met je angst? Je angsten overwinnen? Dat kan met Hypnose / hypnotherapie! Lees hier verder!