Hypnotherapie, EMDR & Coaching ✆ 06 533 96 189
Hypnotherapie, EMDR & Coaching ✆ 06 533 96 189

Weg met die hooikoorts

De mooiste jaargetijden. DE LENTE & DE ZOMER. Ben jij daar ook zo blij mee als je in deze periode….

Dikke, tranende & rode ogen hebt

Opgezwollen slijmvliezen

Je hebt voortdurend een loopneus en moet heel veel niezen

Benauwd bent, hoofdpijn hebt en slecht slaapt

Je een jeukende huid of verhemelte ervaart

Je handen versneld vervellen

Lusteloosheid & vermoeidheid

Deze symptomen zullen je waarschijnlijk ook bekend voorkomen bij jouw hooikoorts of een pollenallergie klachten.

Hooikoorts pollenallergie niezen dikke tranende ogen

Medicijnen tegen hooikoorts werken niet of nauwelijks

Wat wij in onze praktijk vaak te horen krijgen is dat mensen wel medicijnen of andere middelen tegen de hooikoorts of pollenallergie gebruiken. Maar ze vertellen vaak dat ze weinig tot geen effect ervaren van de medicijnen. En als al effect wordt ervaren dan maar zeer beperkt. Zij ondervinden dan ook nog steeds last van de hooikoorts. Daarnaast ervaren mensen steeds vaker hinder van de bijwerkingen van de medicijnen. Ze willen heel graag verlost worden van de symptomen! Hoe dan? 

Als we ervan uit gaan dat hooikoorts of een allergie is aangeleerd, en we weten uit ervaring ook dat wat  je aanleert… ook weer af kunt leren….Vooropgesteld… “als je hooikoorts of pollenallergie klachten hebt en er wordt beweerd dat het aangeleerd is… dan wil dat natuurlijk niet zeggen dat jij je aanstelt of dat jij je iets inbeeldt”. We weten dat je daadwerkelijk de symptomen en klachten ervaart.  

Is hooikoorts echt gedrag?

Hooikoorts of een pollenallergie is toch geen gedrag? Gek genoeg is dat vaak wel zo.Laat ik beginnen met de definitie van gedrag en Operante conditionering. “Gedrag is een (lichamelijke) reactie op een externe stimuli”.  Operante leren & conditioneren is het leerproces waarbij een respons in een bepaalde context gevolgd wordt door een bekrachtiger. Een bekrachtiger is elke gebeurtenis die de kans vergroot dat dezelfde respons in de toekomst weer zal optreden.

Concreet voorbeeld van aangeleerd gedrag; het stoplicht springt op rood. Een (geconditioneerd) extern signaal (aangeleerd) om te remmen en te wachten voor het rode stoplicht. Het rode stoplicht is de externe stimulus en het (onbewust) gedrag is remmen.  Wat is nu eigenlijk gedrag in de context van hooikoorts en of pollenallergie?

De externe signalen;,

  • De aankondiging van de lente, de stof en of de pollen in de lucht.
  • Aanvullend, tijdens het (pollen)weerbericht, de waarschuwing dat hooikoorts patiënten vandaag een erg zware dag zullen hebben.
  • Er wordt aangeraden om zo min mogelijk buiten te komen.
  • Draag een zonnebril
  • Stem vakanties af op het feit dat je hooikoorts hebt.
  • In de meeste informatie staat beschreven dat hooikoorts niet te verhelpen is.

Allemaal externe signalen of triggers die ervoor kunnen zorgen dat onbewust in je brein de koppeling wordt gelegd tussen hooikoorts of pollenallergie en ooit eens toevallig en meervoudig niezen. 

Hooikoorts verhelpen met Hypnose

Je brein is een 100% natuurlijke chemische fabriek. Je immuunsysteem (brein) maakt honderden verschillende hormonen en andere chemische stofjes aan om ervoor te zorgen je in je lichaam een bepaald effect worden bereikt. Ook je gevoelens en emoties komen uit deze 100% natuurlijke chemische fabriek. Gedrag heeft een nauw verband met gevoelens en emoties. En de samenstelling van de hormonen en andere chemische stofjes is altijd perfect voor het doel wat het heeft. 

Bij een gezond lichaam vinden er geen allergische reacties plaats op stoffen die in de standaard in de natuur voorkomen. Er heeft zich, op een bepaald moment, iets voorgedaan waardoor er een overgevoeligheid is voor pollen / stuifmeel is ontstaan. Met behulp van hypnose is het mogelijk jouw onbewuste gedrag (immuunsysteem) te stimuleren voor jouw de hooikoorts op te lossen. Hoe? Door tijdens de hypnose een andere associatie te leggen bij de pollen. Bij de allergie behandeling richt de hypnotherapeut zich dus op het herprogrammeren van het immuunsysteem. Als de oorspronkelijke ‘vergissing’ in het afweersysteem is rechtgezet, blijft de allergische reactie ook uit. Door dit herprogrammeren wordt de externe stimulus losgekoppeld van de interne (onbewuste) reactie.

Wil je meer informatie of een afspraak maken? Neem dan contact met ons op.