Hypnotherapie, EMDR & Coaching ✆ 06 533 96 189
Hypnotherapie, EMDR & Coaching ✆ 06 533 96 189

Nagelbijten definitief stoppen

Stoppen met Nagelbijten

Goed verzorgde handen & nagels zijn je visitekaartje. Toch zijn er nog veel mensen die nagelbijten. Niet alleen kinderen maar ook veel volwassenen bijten aan hun nagels.   

Nagelbijters schamen zich vaak voor hun onverzorgde handen, maar desondanks is het stoppen van dit gedrag voor hen heel erg lastig.

Nagelbijten Hypnotherapie Hypnose

De feiten over nagelbijten

Nagelbijten (ook wel Onychofagie genoemd) is een dwangmatige, ongewenste en negatieve gewoonte! Uit een onderzoek aan de Universiteit van Montreal blijkt dat dit gedrag vaak te maken heeft met een streven naar perfectionisme. Mensen die hun nagels bijten zijn vaak niet in staat om te ontspannen. De conclusies van dit onderzoek geven aan dat mensen die op hun nagels bijten gevoelig zouden zijn voor frustratie, ongeduld en ontevredenheid. Het ligt dan ook voor de hand, dat een mogelijke oplossing hiervoor in deze richting gezocht moet worden.

Het (Engelstalige) persbericht van de universiteit Montreal is hier te vinden. 

Uit andere onderzoeken, bijvoorbeeld uitgevoerd door het Instituut voor Pathologische Onychophagie en Onychotillomanie (IPO), blijkt dat er wereldwijd zo’n 600 miljoen mensen zijn die nagelbijten. Uit de onderzoeken blijkt ook dat, meer dan 30 procent van de bevolking, op peuterleeftijd nog een fervent nagelbijter. En zo’n 10 tot 15 procent van de bevolking in Nederland blijft levenslang nagelbijten.

Oorzaak van nagelbijten

Is nagelbijten een stoornis? Volgens het IPO is nagelbijten niet zomaar een nare gewoonte of verslaving, maar een impulsstoornis. Een dwangmatige handeling. Maar soms worden de nagels ook gewoon uit verveling gebeten. Maar ook als vervangende handeling als mensen bijvoorbeeld gestopt zijn met roken.

In de meeste gevallen begint het nagelbijten al in de vroege jeugd (peuterleeftijd). Kinderen zitten dan vaak met hun vingers in hun mond. Daardoor verzachten de nagels en nagelriemen en zijn ze gemakkelijk af te bijten. Zonder ingrijpen verandert het bijten in een repetitieve gewoonte.

Sommige mensen beginnen op latere leeftijd met bijten. De oorzaak is dan vaak stress, frustratie,  nervositeit of spanning. Wanneer de stressbron tijdig wordt aangepakt, is stoppen met bijten (nog) niet zo moeilijk. Er zijn ook andere uitlaatkleppen voor negatieve emoties dan zelfverminking. Bijvoorbeeld een rondje hardlopen, een broodje eten of een vrijpartij met je vriendin. Leuke alternatieven, nietwaar?

Nagelbijters kauwen niet alleen op hun vingernagels. Vaak moet de huid rondom de nagel, de nagelriemen en zelfs de vingertoppen eraan geloven. Vaak leidt het nagelbijten na verloop van tijd  tot ontstekingen en misvorming van nagels en vingertoppen. Zelfs komt het voor dat er infecties van de mond en zelfs gebitsafwijkingen ontstaan.

Niet alle nagelbijters ondervinden ernstige problemen: sommige mensen gebruiken hun gebit gewoon als een soort altijd-parate nagelknipper. Het IPO meldt dat het merendeel van de kluivers echter lijdt aan Pathologische Onychophagie, oftewel ziekelijk nagelbijten.

Stoppen met nagelbijten. Hoe?

Mensen hebben vaak al veel geprobeerd om te stoppen met nagelbijten.

Voorbeelden van nagelverzorging voor het doorbreken van het patroon van nagelbijten zijn:

  • Nagels kort houden of de nagels laken
  • Kunstnagels over de nagels plakken
  • Vervangende attributen in je handen nemen. Dat zal voor een afleiding kunnen zorgen.
  • Kauwgom of pepermuntje nemen
  • Pleisters, plakband of tape worden over de nagels geplakt
  • Hulp vragen aan andere (spreekwoordelijke tik op de vingers)
  • Gebruik van techniek (app’s)

Niet veel van deze patroon doorbrekende alternatieven lijkt een blijvend effect te hebben. wat voor de één geweldig werkt, doet voor de ander helemaal niets.

Wij weten uit ervaring dat dit gedrag wel met blijvend effect af te leren is. Wil jij weer mooie, verzorgde, en of lange nagels aan te vingers? Je nagelbijten stoppen? Dat kan met Hypnose / hypnotherapie! Lees hier verder!

  

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.