Eye Movement Desensitization and Reprocessing
EMDR is een revolutionaire en effectief bewezen behandelmethode om nare of traumatische ervaringen te verwerken. Ook kan EMDR ingezet worden om negatieve denkbeelden of blokkades op te heffen.
Op deze pagina vind je meer informatie over EMDR. Wat het is, hoe het werkt en wat het resultaat van de behandeling is.
Verschillende schokkende gebeurtenissen kunnen, door verwerkingsproblemen, een grote impact hebben op je leven. Soms lukt het je niet om een ingrijpende gebeurtenis op eigen kracht te verwerken. Voor de behandeling en verwerking van traumatische & nare ervaringen met EMDR kun je in ‘s-Hertogenbosch bij Hypnopalet terecht. Het prettige aan EMDR is dat het snel werkt; in veel gevallen zijn een paar sessies voldoende. EMDR-therapeut Raymond Smits: ‘EMDR vermindert de emotionele lading van een gebeurtenis, en mensen zijn verbaasd hoe snel dat werkt. Je herinnert je nog wel dát het gebeurd is, maar dat de afstand tot die herinnering groter is geworden en de directe emoties zijn veel milder.’
Een traumatische ervaring / gebeurtenissen die je leven sterk kunnen beïnvloeden zoals;
Soms blijven traumatische gebeurtenissen zich aan je opdringen waardoor je verschillende klachten kunt ontwikkelen. Enkele voorbeelden van klachten:
EMDR is een prima behandelmethode om je van de klachten die je ervaart af te helpen.
Wil je een afspraak maken om bijvoorbeeld je trauma of negatieve zelfbeeld te laten behandelen?
Neem dan contact met ons op.
Vrijblijvend en 100% vertrouwelijk
EMDR staat voor Eye Movement Desensitization and Reprocessing. Vrij vertaald: ‘door oogbewegingen minder gevoelig maken en opnieuw verwerken’. EMDR is in 1989 door Francine Shapiro (psychologe) ontwikkeld om traumatische gebeurtenissen te verwerken. Inmiddels is er steeds meer wetenschappelijke ondersteuning dat EMDR ook goed ingezet kan worden bij vele soorten klachten en problemen. Denk daarbij bijvoorbeeld aan angststoornissen, de gevolgen van ‘posttraumatische stress stoornis’ en chronische pijn. Ook wanneer iemand last heeft van een negatief zelfbeeld kan EMDR als onderdeel van een behandeling worden toegepast. Marcel van den Hout, hoogleraar klinische psychologie aan de Universiteit Utrecht, legt in dit NRC-artikel uit dat EMDR effectief is door je werkgeheugen op het juiste moment te overbelasten:
EMDR therapie kan zowel bij kinderen en jongeren als volwassenen ingezet worden. Voordat EMDR therapie wordt toegepast zal er eerst uitgebreid aandacht worden besteed aan de oorzaak en achtergrond van de klachten. Daarnaast zal de behandelaar een inschatting maken aan de hand van een aantal individuele kenmerken, waaronder de persoonlijke draagkracht en de last die de cliënt van de klachten ondervindt. Op basis daarvan zal blijken of EMDR de juiste therapievorm is en gebruikt kan worden.
De therapeut zal je tijdens de sessie vragen aan de gebeurtenis terug te denken inclusief de bijbehorende beelden, gedachten en gevoelens. Eerst gebeurt dit om meer informatie over de traumatische beleving te verzamelen. Daarna wordt het verwerkingsproces opgestart. De therapeut zal je begeleiden de gebeurtenis opnieuw voor de geest te halen. Tegelijkertijd richt je je aandacht op de hand van de psycholoog of op klikjes die je via een koptelefoon hoort. Hierdoor worden gedachten, beelden en gevoelens die te maken hebben met de gebeurtenis opgeroepen. Er ontstaat dan een nieuw evenwicht. De herinnering vervaagt en het terugdenken aan de herinnering is minder pijnlijk en emotioneel. De emotionele lading en de kracht van de nare herinneringen neemt af.
De EMDR procedure brengt vaak een stroom van gedachten en beelden op gang, maar soms ook gevoelens en lichamelijke sensaties.
Kijk hier voor het EMDR animatiefilmpje gemaakt door VEN (Vereniging EMDR Nederland)
Het kan gebeuren dat je na de behandeling wat emotioneel bent, hoofdpijn hebt of dat er gedachten en beelden die te maken hebben met de gebeurtenis naar boven komen. Dit is heel normaal en duurt meestal niet langer dan enkele dagen.
Overweeg je zelf een behandeling, dan raden we altijd aan om eerst eens kennis te maken met een van onze behandelaars om te kijken of je je voldoende op je gemak voelt. Bij Hypnopalet is zo’n kennismaking altijd gratis en vrijblijvend.